Rabu, 18 Mac 2015SEJARAH MERDEKA

Tanggal 31 Ogos diabadikan saban tahun sebagai tarikh penuh bersejarah bagi seluruh rakyat Malaysia sempena sambutan ulang tahun kemerdekaan negara. Namun, slogan laungan merdeka dan cuti umum tidak membawa apa-apa kesan jika rakyat tidak menghayati dengan penuh kesedaran dan kesyukuran nilai kemerdekaan yang sebenarnya.

Penghayatankemerdekaan bukan sekadar malaung-laungkan perkataan merdeka. Ia merupakan penghayatan dan pemahaman serta kepentingan mempertahankan kemerdekaan yang dikecapi. Mungkin ramai yang tidak mengetahui erti kemerdekaan yang sebenar. Erti kemerdekaan bukan sahaja bebas daripada cengkaman penjajah semata-mata, malah kebebasan minda daripada cengkaman penjajah semata-mata, malah kebebasan minda daripada terpengaruh daripada anasir-anasir luar yang mahu melihat berlakunya perpecahan dalam kalangan rakyat berbilang kaum di Malaysia.

Kemerdekaan telah mengangkat maruah kedaulatan negara. Ia adalah sesuatu yang tidak boleh dijual beli. Rakyat Malaysia yang cintakan negara wajar memelihara nama baik negara di mana sahaja mereka berada. Dari sudut keselamatan, maruah dan kedaulatan negara bukan sahaja dipikul oleh anggota keselamatan tetapi turut dipikul bersama oleh seluruh rakyat.

Kemerdekaan ini bukanlah takdir semata-mata tetapi adalah hasil usaha pejuang dan pemimpin terdahulu. Sebagai rakyat yang bertanggungjawab, marilah kita bersama-sama menjaga maruah serta kedaulatan negara. Sematkan juga di dalam diri semangat cintakan negara serta sentiasa menjaga dan menjulang nama baik Malaysia walau di mana kita berada. 

MENELUSURI JEJAK KEMERDEKAAN

Menyorot kembali sejarah kemerdekaan negara, Kongres Melayu pertama yang diadakan pada 1 hingga 4 Mac 1946 telah menubuhkan Pertubuhan Kebangsaan Melayu (UMNO). Usaha ini memantapkan perjuangan dan pembentukan negara dengan bangsa yang berdaulat. Walaupun Tanah Melayu diisytiharkan darurat pada 1948 akibat pemberontakan komunis, namun ia sedikitpun tidak mematahkan semangat para pejuang kemerdekaan tanah air tercinta. Pada tahun 1954, Tunku mengetuai sekumpulan perwakilan ke London untuk memperoleh kemerdekaan Malaya. Walaupun percubaan sulung itu tidak berjaya, kemerdekaan akhirnya tercapai setelah melalui peristiwa seperti kronologi berikut : 

KRONOLOGI MENCAPAI KEMERDEKAAN

27 Julai 1955

Pilihan raya Pesekutuan pertama diadakan. (UMNO telah mengadakan kerjasama dengan MCA yang ditubuhkan pada 27 Februari 1949) dan MIC (ditubuhkan pada Ogos 1946) membentuk Parti Perikatan unutk menghadapi pilihan raya tersebut.  

10 Ogos 1955

Tunku Abdul rahman membentuk Kabinet pertama dianggotai oleh 6 wakil Melayu, 3 wakil Cina. dan 3 wakil India

18 Januari - 6 Februari 1956

Tunku Abdul Rahman mengetuai rombongan merundingkan kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu di London

8 Februari 1956

Perjanjian Merdeka telah dimeterai dengan menetapkan tarikh 31 Ogos 1957 sebagai tarikh kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu 

20 Februari 1956

Tunku Abdul rahman telah membuat Pengisytiharan Kemerdekaan di Padang di Padang Pahlawan, Bandar Hilir, Melaka

21 Mac 1956

Suruhanjaya Perlembagaan Reis, sebuah suruhanjaya bebas telah dibentuk untuk mengkaji dan menggubal Perlembagaan Pesekutuan Tanah melayu

28- 29 Disember 1956

Tunku Abdul Rahman dicabar supaya menyelesaikan isu pemberontakan komunis. Lalu, Rundingan Baling diadakan pada 28-29 Disember 1956 bersama Chin Peng, Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya (PKM)

30 Ogos 1957

Detik 12.00 tengah malam, bendera Union Jack diturunkan di hadapan Banguna Sultan Abdul Samad dan diganti dengan bendera Persekutuan Tanah Melayu tanda negara mencapai kemerdekaan

31 Ogos 1957

Pengistiharaan kemerdekaan oleh Tunku Abdul Rahman di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur. Antara perkara paling penting yang dapat dikutip dan dijadikan teladan serta dihayati di akhir perjuangan kemerdekaan ini adalah wujudnya persefahaman di antara tiga kaum terbesar iaitu Melayu, Cina, dan India. persefahaman ini telah menjadi resepi utama perpaduan dalam kalangan penduduk di Malaysia. Semoga persefahaman ini berkekalan dan perpaduan terus mekar bagi menjamin keamanan dan kesejahteraan Malaysia.
Tiada ulasan: